Drótos Tóthék Kincsestára

“A XXI. század gyermekei készen kapnak szinte mindent… még a gyerekjátékokat is. Az összerakható játékok  előre gyártott kiszerelésben kaphatók, játékboltok polcain fejlesztőjátékok tömkelege sorakozik. Ez részben jó, de hol marad az önfeledt játék? 

Mindent megadunk gyerekeinknek, és közben elveszítik a szabad játék örömét.”

Ezt a problémát pedagógusként felismerve, elhatároztuk, hogy szeretnénk visszahozni a régi játékok hangulatát, mert a mai  gyermekek is tudnak játszani, ha hagyjuk, ha engedjük őket… Így alapítottuk meg a Drótos Tóthék Kincsestárát 2011-ben.

            Népi játékokkal már többen is foglalkoznak, mi mást szerettünk volna, ezért  kitaláltunk egy olyan tematikus, interaktív játszót, ahol a századforduló mindennapi tevékenységeit lehet korabeli eszközökkel kipróbálni. Ez azt jelenti, hogy a magyar gyermekeknek egy szeletet szeretnénk megjeleníteni, kézbe adni a múltból.

           A Drótos Tóthék Kincsestára gyűjtemény régi használati tárgyait kézbe vehetik, kipróbálhatják a gyerekek, megismerve a hagyományos tevékenységeket: búzát őrölünk kővel, mosóteknőben mosunk háziszappannal, kukoricamorzsolóval szemezgetünk… Mi történik eközben? Imád ott lenni… megtudja mire való… és nem akar hazamenni. Ki tud még itt jót játszani? Hát a nagymama, aki visszarepül a gyerekkorába, amikor még ő is… azzal az eszközzel…a szülői háznál…. és mesél-mesél az unokának… és van egy közös jó programjuk. Eközben a gyermek nem csak azzal az ismerettel lett gazdagabb, amit kipróbálhatott, megtapasztalhatott, hanem a családi gyökerei is mélyültek és ez így együtt hiteles és nagyon fontos.